Sunday, December 12, 2010

Beware on the online banking Scam Email

ok readers.. I received this mail long ago(not too long actually.. baru 2 weeks ago~ hihi) and I suppose to post this out early.. nda paa laa~ still can be everyone reminder juga ba this... ok2~ ni kenen 2 screenshot untuk 2 scam email


This is the scam email~ got it from my Gmail Account

Ni Maybank2U punya reminder.. dont ever fall with scam Email huh~~

So people~ Beware~~!!

Monday, November 29, 2010

it's christmas time~!!

hehe~ mesti urg heran kan sia punya entry ni ari~ blum2 lai mo krismas pun suda kenen mo post.. bukan apa baa~ I feel oredi Christmas mood.. dengan Christmas carol pun suda practice2 suda.. mcm mo Christmas suda plak sia rasa bisuk <-- katara nda pandai sabar2 ni.. hahahaha.. I wish that I can join them 1 more time.. blum puas ba dulu time2 masih taganak lai~ pa buli bt.. i`m to old for that oredi now.. this year I i`m not planning to goin back to sabah.. sebab sia mo celebrate di Kuching plak ni kali~ mo test dia punya feel christmas di cni lai.. manatau siuk kan.. heheh~!! btw.. it almost Christmas now and enjoy~!!

Wednesday, November 24, 2010

Budak Sekolah kana Rogol?

Sia tebaca status update kawan di facebook.. jadi sia mo baca la kenen.. ni laa cerita dia...

Remaja lelaki dirogol 4 wanita

PAPUA - Seorang remaja lelaki berusia 17 tahun diserang oleh 10 orang wanita yang bersenjatakan pisau di sini, lapor sebuah akhbar semalam.

Seorang pegawai polis, Teddy Tei memberitahu, sekumpulan wanita tersebut menyerang remaja sekolah tersebut pada Jumaat lepas.

"Lebih 10 wanita bersenjatakan pisau menyerang remaja tersebut dan empat daripadanya telah mengadakan hubungan seks dengannya.

"Saya selalu memberi amaran kepada wanita untuk berhati-hati pada waktu malam, namun kini saya memberi amaran tersebut kepada lelaki juga," katanya.

Tei memberitahu, dia bimbang wanita-wanita tersebut mungkin menghidap HIV/AIDS dan telah menjangkiti remaja tersebut. - Agensi

Courtesy of Kosmo! Online

Nah kamurang.. Jan cakap lelaki jak pandai merogol~ pompuan pun pandai suda oohh... :P



Blog Award

Mo hujung taun suda baru sia post ni entry~ hahaha~!!

sia sepatutnya reply ni post lama suda~ tapi teda idea sia pa mo kestau~ abis tough jua ba soalan dia~ "7 things that people didn't know about me" .. nda paa~ sia cuba yang terbaik la kenen reply~ better late than never~~ hehehe.. ok2.. thanks to wisiah yg kasi sia ni award~ I really2 appreciated it.. nda paa lambat ba kan wis.. hehehe~ ok.. here we go.. "7 things that people didn't know about me"

1. I'm an Online radio Dee Jay..

believe or not.. sia sebenarnya DJ sambilan online.. currently sia "berkhidmat" secara sukarela sama SSBN.fm atau paling pemes dia slangsabah.FM .. sia pernah jadi DJ utk beberapa online radio station last time juga.. like star.fm , nusantara.fm sama IRC.fm .. suma online radio nipemes d semenanjung dulu2 laa~ actually my dream job pun mimang jadi DJ ba kenen~ sebab sia ni kira banyak cakap juga punya manusia laa.. tapi nda tercapai~ nda paa~ jadi DJ radio online pun kira tagap suda baa~ hehehe

2. I can cook...

hahahahaha~!! ni yang kira magik jua ni~ bukan ramai kawan2 sia yg tau sia pandai masak.. sia start pandai masak since sia kawin.. bukan paa~ kalau bini sakit ada juga urang standby mo masak kan.. mula2 sia pandai masak simple2 dish jak.. tapi skarang sia buli suda berbangga sama diri sia kenen~ sebab I can cook more than 12 or more jenis masakan.. and some of it are my own recipe.. kira buli suda kenen bikin buku resipi <-- parasaaannn~!! and finally~ sia jadi tukang masak juga di rumah~ hahahahaha~!! tapi nda paa because I`m happy while i`m cooking sama sia gembira bila tingu orang gembira makan masakan sia~~

3. cannot stand with papaya..

mo
tau kanapa kenen sia nda buli tingu 2 kapayas?? hahahah~!! actually.. ada story behind ba ni~ dulumasa sia masih lai secondary school la kan~ i use to eat papaya everyday.. sebab dekat belakang rumah kami di kampung ada ladang kapayas.. dijadikan laa kenen 1 kisah.. siuk2 sia makan kapayas sama kazen2 sia.. buli2 sia temakan giuk(worm) dalam 2 kapayas.. since then sia nda suda makan kapayas.. biar kana offer pun.. huh... JARA~~~~

4. super duper addicted to football manager game..

hah~~ yang ni my wife mimang sukung 100%... sia pernah kena marah2 dia gara2 men ni game sampai nda ingat dunia~ pa nda~ 1hari 1malam men game yang bini sia blang "apa ni game.. bulat2 jak pun begerak~ bukan ada urang".. hahahahahah~!! I want to be Jose Mourinho versi fantasy punya baa~ besa laa~ hehehehe.. untuk rekod.. sia pernah men ni game sampai nda tidur 3 hari~ mimang ganas~~ hahahahaha

5. I fix everything by myself..

handphone nda dapat on? kipas nda dapat pusing.. tv tiba2 bikin hal.? atau pa jak laa yg berkaitan sama electric sama electronic.. sia fix sendiri tu.. itu pun kalo masalah dia nda kritikal gila laa~ kalo monitor tebakar 2 mimang jawapan dia beli baru jak tu.. sia malas mo buang duit mo antar2 kedai.. lagipun pa guna bakat yang ada ni kan~ tapi 1 jak laa yang sia nda pandai fix2 dari dulu sampai skrang.. tu gaya jajal.. hahaha~~~

6. like Wisiah.. I don't talk my problem with my family..

mmm.. ya laa~ bukan nda mo share sama durang.. tapi sia mimang kana didik dari kecil.. to be independent.. besa laa anak sulung kan.. mesti mo jadi contoh yang bagus sama adik2.. kadang2 i failed to be good brother to them.. tapi nda paa... at least their know that i`m really love them more than anything.. eh.. lari tajuk suda ni~ sia ada apa2 hal.. sia kasi cerita dulu sama sia punya wife.. kalo dulu before sia kawin sia cerita sama kawan rapat sia.. and since i`m married.. my wife automatically jadi sia punya penasihat tetap dan berpencen.. lagipun bukan apa nda share sama durang~ besa laa sia ni keja jauh~ bukan di sabah jadi sia nda mo kasi susah hati durang sama perangai2 sia ni cni..

7. and the last one.. believe or not.. until now i really don't know how to drive car..

ya.. ya.. kalo kawan2 sia lain baca ni mimang kana kasi ketawa suda sia..but this real.. i can drive forklift(same like car.. tapi ada fork di depan), but I really2 cant drive a car.. nda tau napa~ and until now.. I still riding with my old EX5 motorcycle anywhere.. nda paa laa~ next time campin juga sia 2 drive kerita~ hehehe...

bah.. tu laa kenen 7 perkara yang urang nda tau pasal sia.. hehehe.. orait.. skrang it time for me kasi pass ni award to bloggers.. dengan bangga sia kasi senarai kamurang penerima award2 ni~


with the rules:

1. Say thank you to the person who gave the award.

2. Share 7 things that people don't know about you.

3. Pass on other blogger friends who deserve this award.

jan kamurang lupa singgah2 di blog durang aa~~ finally~ thanks agains wis for the awards May God Bless you and family.. and for reader.. thanks sebab sanggup baca sia punya entry ni ari sampai habis... God Bless~!!

Tuesday, November 23, 2010

selamatkah Facebook sekarang?

Mm~~ baru jak sia abis membaca artikel dari harian metro kenen~ kalo mo tau cua kamurang click sini kenen .. dia kasi cerita pasal kehebatan urg malaysia yg banyak kawan di facebook.. ok~ ni kenen sedikit sedutan dari 2 artikel...

"Menerusi kajian hidup digital oleh syarikat penyelidikan Global TNS, Malaysia memenangi 'pertandingan' populariti Internet dengan purata 233 teman di rangkaian sosial mereka berbanding hanya 68 teman bagi rakyat China dan hanya 29 teman bagi pengguna Internet di Jepun." - petikan dari Harian Metro Online.

persoalannya la kan~ kamurang kenal kaa suma urg yg kamurang add dalam profile kamurang tu? bagi sia laa kan.. ok.. sia kasi tau kamurang dulu~ dari 1553 urg yg sia add dalam profile sia.. 60% daripada jumlah tu yg mimang sia kenal berabis.. my family, sia punya x- classmate @ schoolmate, kawan2 keja sia dulu, geng2 di Kampung sama geng2 IRC sia.. balance 20% urang yg mimang sia kenal2 juga tapi nda kaye brapa kenal... and 20% mimang sia nda kenal barabis.. maksudnya sia add durang dalam sia punya profile dulu kenen pasal mo men game.. kasi ramai2 sia punya alliance ba kenen~ hehehe~~

ehmm.. tapi persoalan sia paling utama la kan.. selamat ka kamurang kalo add2 seja urg tanpa mengenal betul2 sepa 2 urg? manatau dia mo hack account facebook kamurang ka ETC.. tapi ada satu fact yg kamurang yang mesti tau terutamanya gadis2.. now days ada orang2 yang mimang membahayakan diri sendiri.. kasi tayang2 gambar yang overdose "extreme".. paham2 laa maksud sia kan.. sampai ada kes jadi mcm ni...




ada juga kes gara2 tu relationship status..



mcm sia pernah post di status sia.. how safe is facebook nowdays??? fikir2 laa~



Thursday, November 11, 2010

slangsabah.fm

lama suda sia nda blogging ni~ bz with pekerjaan yg semakin nda pandai abis2 plak ni kali~ gini la ni kalo suda ada banyak keja~ trus jadi begini suda baa~ bz jak ni~ tapi nda paa~ tu suma pasal duit~~ duit~~ duit~~!! btw~ Happy 1st anniversary to group slang sabah bah ni.. ko Jangan group atau singkatan dia SSBN~!! semoga makin mantap2 sentiasa dan tagap2 selalu~!!

wokey~ actually sia suda start balik berDJ di online radio~ now with slangsabah.fm atau dulu kenen kana panggil SSBN.fm~ mmm~ bersakap pasal DJ ni~ sia mimang inspire mo jadi seurang DJ dari kisil2 kenen~ abis sia ni kira manusia yg banyak becakap juga~ buli tahan laa deblang urg putih~ pernah kenen sia berangan2 mo jadi DJ radio tagap2 mcm hitz.fm kaa~ era kaa~ hot kaa~ fly.fm kaa~ tapi nda paa~ sia dpt jadi DJ online radio pun suda kira tagap baa~~ few years back sia DJ juga d few online radio mcm star.fm , irc.fm etc~

neway~~ kalo rasa2 mo dingar sia live di radio internet~ pa lagi~ pg kamurang website slang sabah fm di www.slangsabah.org sia besa on air setiap ari isnin sampai sabtu, kul 1o mlm sampai kul 12am~~ ba pa lagi~~ mari laa dingar kami k~!!

Tuesday, September 28, 2010

Kisah si Luca Lucas dan Amir Hazwan

Lama suda actually sia nda post benda2 yg berinformasi di blog sia ni.. tapi sia tiba2 tertarik dengan 1 artikel ni..



Mo tau kanapa jadi begini kaa??



Berdasarkan sama ni statement dia.. bermakna dia suda pernah tinggal di sabah, probably 1 year ++ laa.. Cuma 2 laa, yg sia heran.. kanapa mesti mo mengutuk? Bagus ka gaya begitu aa? Apa la hasil dia dapat 2? Dia kana puji2 kaa lepas mengutuk negeri urg? Atau dia dpt title Datuk or Tan Sri kah kalo dia bt begitu?
Nah.. sia mo kasi tingu kamurang yg ni plak.. ni latest yg sia dapat.. mengutuk juga..






Gambar nda clear.. siou.. ok.. sia bukan mo kasi keruh keadaan or whatever ah.. I just confuse for few of people of Malaysia, Yang nda pandai respect others. Pa la guna kamurang mo mengutuk.. bukan ada untung.. for the Sabahan, I respect all of you yg prihatin pasal hal ni, dan bersatu.. That the Sabahan spirit.. tapi sia nda suka ada segelintir post yg terlalu extreme.. mimang we have right to kapanas pasal ni urg2 begini but sometime we should care of our words.. jan guna bahasa2 lucah, bahasa memaki or whatever. And I respect the person who bring forward this matter sama SKMM ( Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia) At least you doing the right thing.. And for this 2 persons.. Jangan menimbulkan ketegangan dikalangan rakyat Malaysia.. nda bagus 2.. mcm sia blang.. teda untung buat begitu.. sia tau kamurang mo pemes.. tapi carilah kepemesan di channel yg betul.

Monday, September 27, 2010

i'm back~!!!

wew... it been a long time since i`m not blogging.. banyak suda cerita2 latest kali dalam pesbuk.. mm~ twitter perhaps.. atau di mana2~ tapi apa2 pun I`m back~!! no idea pa sia mo type ni ari.. tapi 2 jak lah~ this past few month sia mimang bz sama my work.. bz ngan segala benda2 yg buli membuatkan sia nda on9 asal pulang rumah.. but i`m grateful... my work productivity makin bagus semenjak sia bz ni~ nda buka pesbuk suma~ hahahaha~~!! ba~ hino poh kaa~ sia mo p makan dulu~!! will catch back all later with my latest entries soon~~!!

Friday, July 23, 2010

kenapa..

Kenapa....
Mereka terus mengeluh biarpun kesenangan memang ada di depan mata mereka...?

Kenapa....
Mereka tetap mengkritik biarpun sebenarnya kritikan mereka itu memang tidak berasas sama sekali...?

Kenapa...
Mereka tetap lakukan kesalahan yang sama.. berulang - ulang kalinya tanpa rasa bosan, biarpun sebenarnya mereka sedar yg perkara tu memang salah...?

Kenapa...
Mereka terus bersikap seperti seorang yang tidak bertamadun, sedangkan mereka sebenarnya lahir di masyarakat yang bertamadun...?

Kenapa...
Mereka hanya mencari Dia waktu susah.. dan waktu senang masa untuk Dia selalu dilupakan...?

Dan Kenapa...
Mereka terus hanyut di bawa mimpi - mimpi yang indah... sedangkan itu cumalah mainan tidur...?


p/s .. actually, i'm kinda bored.. hahahaha~!! that why i'm writing those quote up.. tapi some of it I`m seriously mentioned and really mean on it..

only the one and only.. (kira species terancam laini kunun)

JanGkiE

Wednesday, July 7, 2010

the sound of Hungry man~

hehe.. teda2 ba 2 title~ hahahaha.. mmmm.. I miss my blog actually.. mo dekat 1 bulan suda kali sia nda blogging since my last post.. ntah laa~ kinda busy with my work actually.. besa laa.. gini la ni kalo urang keja~ ada time bz.. ada time rilek2 kenen.. btw.. I start DJ again.. now with SSBNfm kenen, heheh~ akhirnya sia dpt kasi lepas jua gian sia balik.. at least I have something to do at home ba..

ada sia crita pasal sia punya clothing brand kan masa sia punya last post 2.. ok~ tu sample ada suda.. sia minta puji suda sama 2 baju kenen skrg.. abis pa nda.. sia jak 1 urg dalam dunia yg pakai tu baju ba~ hahahahahah~!!




ni naa kenen 2 baju sia.. minta puji kan~ hahahahaha

Friday, June 11, 2010

cerita kejiranan

feel tired.. it a long time actually not kerja berat2~ until yesterday, one of my friend grandfather pass away, bekerja la sia balik ngan bertungkus lumus.. hehehe.. kemas rumah, pindah sofa pegi rumah sia.. besa la sia tinggal 2 urg jak sama darling~ jadi barang di rumah pun nda brapa banyak~ so ok la~ then pigi cari Upak(umbut pinang or in iban call it mulong).. huh~ nda masuk sia 2 kawasan paya~ sia takut gatal2 ba malam~ huhuhu..

Bukan ni yg sia mo cerita sebenarnya.. sia punya motif mo kasi post ni~ sia kagum dengan semangat kejiranan yg masih kuat di kalangan masyarakat khususnya di sarawak ni~ memang sia impress brabis la.. lama suda sia nda nampak bila ada occasion, hampir suma penduduk di Kg turun utk membantu sedaya yg boleh.. Sia mo bangkang sepa2 yg cakap org sarawak SOMBONG.. sebenarnya doranglah masyarakat yg paling friendly sia pernah jumpa selama sia hidup merantau.. sia betul2 tidak rugi dapat bergaul dengan dorang d cni.. at least sia buli juga belajar bahasa2 diorang.. btw.. sia ada paham2 suda skit la bahasa iban.. hehehhe.. harap2 sia buli master 2 bahasa in future.. Btw condolence to my friend Daglish@igat@bugan and family atas kehilangan Datuk mereka pada jam 1200hr semalam.. RIP and God always be with the person who really have faith on Him.


Tuesday, June 1, 2010

kaamatan part 2

huhuhu... hari ni suda 2/6/... bermakna kaamatan fever suda tamat~ kawan2 pun banyak yg suda masuk keja~ ada yg masih cuti la~ terutama yg mimang kumpul2 cuti dia macam saya kenen~ hehehehe... just want to share to my readers.. experience of this year punya kaamatan kenen..

ok2~ tapai mcm besa~ mimang ada~ lagipun sia mimang target mo minum tapai jak ba 2 kenen~ mo kasi kurang2 kenen 2 minuman bergas.. heheheh~ tapi sekali sia sampai tambunan.. tiger juga kami minum~ hahahah~~ btw.. sia sempat pg 2 majlis perkhawinan.. yg 1 sia nda kanal 2 urg.. and yg kedua mimang sia kanal laa kenen~ hehe.. sampai ada sumandak mo menguntik~ aiya~ tabalik dunia~ hahahahah~~ terlepas juga rindu sia mo berkaamatan di sabah kenen~ setelah sekian lama sia nda rasa ni festival.. tapi yg nda siuk dia.. sia sakit plak on the kaamatan eve~ punya laaaaaaaaaaaa.. sia ada snap few pic on my trip to tambunan tapi lastly.. my phone dijangkiti virus palui dan terpaksa di format~~~ ereeeeeeeeeeeeeeeiiiii~~ nda pa~ next time kalo Tuhan still give me a chance to live.. sia akan snap seberapa banyak gambar utk suma~ huhu.. cuma 1 jak yg sia agak terkilan la.. perayaan kaamatan di kampung nda semeriah zaman2 remaja sia dulu.. paling senang sia cakap~ urg kampung sibuk mo pg pub time tu.. and urang yg balik dari bandar sibuk pula mo stay d kg... hmmmm~~ sedih.. tapi 2 laa reality..

Monday, May 24, 2010

Kaamatan fever is back~~!!

ok~ I`m back~!! hahahahah~~ skrg suda mo kaamatan fever suda~~ sia pa lagi~ teda mood suda mo karaja.. dalam pemikiran sia mo balik sabahhhhh jak keja.. lagipun ni sia punya 1st kaamatan since sia kuar merantau aka merajuk~ hahahaha.. ok2.. for the guys that not origin from sabah.. mari saya memperkenalkan serba sedikit tentang apa itu semangat kaamatan bagi rakyat Sabah..
Ok.. just copy few info from wiki..

The Kaamatan festival is an annual event in the cultural life of the Kadazandusuns of Sabah since time immemorial. In its deepest sense, Kaamatan festival is a manifestation of Creator and Creation relationship, as well as Inter-Creations relationship. It embodies the principal acts of invocation of divinities, appeasing, purification and restoration, re-union of benevolent spirits, and thanksgiving to the Source of All. It is part of a complex wholesome Momolian religious system centered on the paddy rites of passage and the life cycle of Bambarayon - the in-dwelling spirit of paddy.
Appeasing is done in respect of Bambarayon, Deities, Divinities and Spirits, who may have been hurt by human wrongful, acts. Purification is performed in respect of human and spiritual needs for forgiveness followed by resolutions to make themselves worthy of the gifts of life from God. Restoration in necessary to ensure the health and well being of SUNIL, mankind and other spiritual beings. Re-union is realised in respect of human needs to be integrated in body, mind and spirit within the concept of the seven-in-one divinity in humanity, as well as re-union of Bambarayon with human Sunduan. Finally Thanksgiving is observed as befitting for all creations to express their gratitude and appreciation for the gifts of life (through Huminodun) and all life supportive system on earth that their Creator lovingly and generously gave them. (courtesy of wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Kaamatan)

orait2.. cukup with the intro.. let see what exactly happen on kaamatan..


Sabahan tradisional drinks.. Tapai.. 1 kali minum.. pasti tagap~!! haahaha.. the must serve drinks during the festival..


Ok.. I dusun, we call this singgarung... hehehe.. correct me if i`m wrong aa sabahan...



ok~ sumazau time.. hahahaha~~


Ni acara kemuncak time kaamatan.. Unduk ngadau.. hehe


Finally.. time ni la ramai orang kawin.. ba~ apa lagi~ sungaalll~!!


HAPPY KAAMATAN EVERYONE~!!! MEGINUM LA KITA SAMPAI KALAPIK OK~!!

Tuesday, May 11, 2010

my 1st post after a while...

wew... i been a long time since my last post.. hehe~ bz ba~ kerja yg makin mempressure diri sia ni.. tambah lagi dengan masalah2 kecil tapi membuatkan jiwa jadi kacau dan mengila~ hahahah~!! whatever..

Btw.. Just to update all my friend who following me on blog.. sambil2 perkara2 diatas yg membuat sia bz (bz2 buli juga singgah2 FB~ heran) sia juga tengah tunggu sample utk my own clothing brand.. ( will post here after i got the baju sample). beside that.. sia suda start balik bergiat2 mencipta lagu utk diri sia sendiri~ it been a long time since my 1st try.. Sia bukan mo jadi artis aa~ or mo bubut2 jadi glamor kenen.. sia cuma mo share my passion in music..i want to fulfill what that i really want to do since i was a teenager.. sambil2 memberanikan diri utk menyanyi di public.. wew~ pasti gagaran.. suda bermula bersukan utk kasi kurang 2 buruyut di parut.. tapi finally.. end by meginum beer and the buruyut come back again~ wew..

Thursday, April 8, 2010

7 eleven~

I post this story at my facebook wall just now.. and i should share it here also.. kasi gembira2 urg ba kenen~ mana buli serius jak blogging rite? ok2~ cerita ni diadaptasi dari cerita expectant father (for the original article please visit http://www.laughsandjokes.com/ )



Ada 4 orang bakal bapa sedang menunggu bini durang di wad bersalin.. dijadikan cerita.. datang la nurse ni pegi tempat lelaki A

Nurse : tahniah.. ko mendapat anak kembar..
lelaki A : oh.. kebetulan saya bekerja di Twin Tower.. (dengan nada yg happy berabis)

jadi 1o minit kemudian.. datang lagi 2 nurse.. ni kali dia p tempat lelaki B.

Nurse : tahniah, anak ko kembar 3..
Lelaki B : Magik.. saya keja di syarikat 3 kuda ooo~~ (gembira juga nada dia ni)

10 minit berselang~ datang lagi 2 nurse... ni kali dia pegi tempat lelaki C

Nurse : tahniah.. anak ko baru jak beranak kembar 4..
Lelaki C : nda rugi saya keja di hotel 4 bintang~ tingu saya dapat anak kembar 4 lagi~~!! ( sambil lumpat2 kegembiraan c gaman ni)

tiba-tiba.. pingsan pulak c lelaki D ni~ selepas 20 minit.. lelaki 2 pun sedar trus deblang " saya takut bini saya beranak kembar 7.. abis saya keja di 7 eleven"

Wednesday, April 7, 2010

Joket Lambak Vs Laksa Sarawak

ok~ i`m taking a new method now.. malas sia mo bt time and venue mcm sia selalu bt on my previous blog~ mcm diary plak lama2 sia rasa~ heheheh~

Ok ok~ last 2 week.. (i think on 28/3) , sia pg jalan2 sana waterfront sama2 daling sia~ so that day ada event berjoget lambak~ wew~ it really nice to see most of the veteran dance on the amphitheater~ showing all their old school skill of "joget lambak" .. it quite funny but at the same time, i`m also impress with their spirit.. sia ada snap a few pic of it.. let take a look at it~




Look like they having so much fun rite? the audience including me also really enjoy on their performance


This Uncle yg paling rancak 2 time..


the instrument : some kompang and violin.. tapi dia punya siuk~ mcm konsert 50an~ seriously.. I'm enjoy~!! ... look that tourist over there.. dia silik2 suda mo masuk line~ hahahahahha

She cannot Tahan already~ then she decided to join them too.. jan kamurang~ sampai dia twist ba~ hahahahah~!! funny~!! I bet she really having fun there..


hahahahah~!! enough on joget lambak~ ok.. ok~ today is my daling 23rd birthday and also our 4th years anniversary.. Happy birthday sayang.. I hope you have a good time today~ kita jalan2 jak di spring~ abis 2 spring kana sukat~ hahahah~!! btw~ after penat~ we decide to having a nice laksa~ and we are so lucky~ jumpa tempat makan laksa that I can say the best at Kuching ever.. FYI.. me and darling are laksa lover.. and since we have a same taste.. we always search for the best laksa around Kuching town..




ni la 2 laksa yg seblang~ wew.. jan kamurang~ mimang sadap~ the best in Kuching town.. harga pun mimang berbaloi.. only rm3.50 .. location.. dekat2 area E-mart Matang~ near my house.. eeiii sampai skrg sia nda buli lupa rasa dia~

Sunday, April 4, 2010

Kadazan Tribe of Sarawak?? Part 2..

time : 9.34pm
Venue : rumah~ layan2 ps~ buring sia blogging la~

ok~ i`m sure suma urg suda tau pasal 2 buku Going Places by MAS airlines yg ada bt statement salah pasal Kadazan tribe of sarawak rite? ok~ on the 1st april, I received a message from 1 of the active kadazan/dusun group on FB.. dia punya subject "Apology from the Editorial Team of 'Going Places' and Malaysia Airlines" .. mari kita baca sama2 kenen cerita dia...


Apology from the Editorial Team of 'Going Places' and Malaysia Airlines


Hello, everyone. With regards to the recent error and misinformation printed on the February 2010 issue of the 'Going Places' magazine of Malaysia Airlines which had mentioned/printed 'Kadazan tribe of Sarawak', as well as based the dowry practices of Kadazan on age-old tradition instead of our present dowry practices, the Editorial team of Malaysia Airlines has initiated an official letter to Sabah's Minister of Tourism, Culture & Environment, YB Datuk Masidi Manjun and the Sabah Tourism Board. Its publisher, Blu Inc Media Sdn Bhd, has also printed an erratum for this month's, April issue, which will read 'Special Apology Note to Readers'. Our friend, Mr. Farzleen F. Khan, who is working on Malaysia Airline's Communication Division, as well as an important committee member of 'Going Places' Editorial team at Malaysia Airlines, had kindly sent me a personal apology message here in FB on behalf of 'Going Places' Editorial Team. The following are quotes from Mr. Farzleen:

"An official apology letter to the Minister of Tourism, Culture & Environment Sabah, Yang Berhormat Datuk Masidi Manjun and the Tourism Sabah Board has been initiated by both Malaysia Airlines and the publisher of Going Places, Blu Inc Media Sdn Bhd. Blu Inc has also printed an erratum (as per below) which will appear in the April 2010 issue of the magazine as a `Special Apology Note to Readers’. We have responded to all the negativity on Facebook via email. Teams at Malaysia Airlines have also connected with the Minister’s good office to personally convey our apologies and plans to rectify the error via all other channels.

We should have been more diligent in checking content and facts before they were published. For this, Malaysia Airlines once again apologizes to the people of Sabah for this grave error. An oversight such as this should have never happened. We will ensure that every bit of attention to detail, as well as additional checks and balances will be carried so that we do not make such mistakes in future.

Many thanks for hearing us out, and do keep us posted on the Kadazan-Dusun front so that we can feature/promote Sabah and its people within the magazine in the near future.

Hope this has bridged a gap and made up for a mistake which should not have been made in the first place."

As many of us here are negatively affected by the article, this is a very kind and refreshing gesture by Mr. Farzleen F. Khan, on behalf of the Editorial team and Malaysia Airlines, to send everyone here sincere apologies to all involved, especially to the people of Sabah, and specifically to the Kadazan Dusun community. I am sure after receiving this news, everyone here will feel much relieved and appreciative of the respectful and courteous effort by Malaysia Airlines in sending out their sincere apologies to everyone involved.

As Mr. Farzleen had stated that it was an honest mistake on their part, I am certain that this episode can now be put in bed, and hope that in the near future, Malaysia Airlines can strengthen their bond much further together with the Sabahan community, and specifically to the KadazanDusun community, in promoting the diverse and rich cultures and traditions of our KadazanDusun community here in Sabah, Malaysia.

Thank you to Malaysia Airlines.

Thank you and Best Regards, everyone. Have a fantastic and harmonious year ahead.

ok2.. sia copy paste habis jak suma 2 ayat2 dia di FB 2~ malas sia mo edit... so mari laa kita tidur aman suda aa~ next time no more ridiculous mistake MAS...

Thursday, April 1, 2010

wew... tired...

time : 4.15pm
venue : upis baru~ huhu~

hmmm... pa ba sia mo serita ni ari aa~ ehmm... ok sia kasi point2 laa aa~ malas sia mo hurai~ hahaha

1) nda buli excess FB suda di opis kami skrg.. keteh laa sama kami kan~ sepa suruh men pesbuk jak~ tapi ok juga la~ at least the staff can concentrate more on their daily routine .. tapi yg nda siuk dia~ Gmail pun kana block juga~ dammed that IT guy.. nnt durang~

2) mcm suma urg tau~ hari ni april fool.. and 1 of my staff try to make some bad joke and the end.. budak 2 kana tiaw kaw2~ keteh sama dia~ dont mess with the bad mood guy..

3) hmmm~ most of my day hari ni sia bz sama keja2 sia~ best juga bab lama sia nda concentrate on my work~ it best for me their block FB~ gagagaga..

4) MIRC.. sia men balik IRC bab sia buring ++ rindu member2 IRC sia~

Sunday, March 28, 2010

kawan

time : 2.08pm
venue : opis.. buring~ sia mo pulang~

kawan..
utk dikawan2.. bukan mo kana lawan2

kawan..
tempat kita bergembira2.. bukan tempat mo tayang harta

kawan..
utk kita pertahankan.. bukan utk diperalatkan...

kawan..
utk kita berkongsi suka duka.. bukan utk tempat kita kasi duka2.. (eh.. pa sia mengarut 2)

kawan..
saling membantu.. bukan saling membunuh..

kawan..
kalo betul ko kawan.. jan ko makan kawan..


dari sia yg nda ensem..

JanGkiE
p/s .. siou.. buruk tulisan sia ni ari..


Thursday, March 25, 2010

Kadazan Tribe of Sarawak?

Time : 3:25pm
Venue : di opis juga ni~ huhuhu~ buring

Lama suda sia nda memblogging ooo.. bukan apa~ ereeeiii~ teda idea ba skrg.. sibuk keja lai kenen~ adui... Btw.. Hmm... I found out something interesting during facebook-ing this morning.. sia tebaca kenen wall post kawan sia.. regarding this MAS punya book.. Going Places.. ok.. sia nda mo explain banyak la.. let visuals clear us up what I mean....




Dear writer or editor or apa2 la.. 1 thing.. before compile, writing or whatever it is.. you should read more about Borneo tribe and ethnics.. The have a kadazan in Sarawak.. but the percentage is 0.01% .. and Kadazan is origin from Sabah..

lagi... punya sandi 2 berian.. betul ka nda 15 ikur kerbau ooo?? menangis laa urg mo kawin kalo gitu~ hahahahah~!!

Miss Elaine Tan.. please do not write about someone tribes without knowing even a piece of it.. remember.. you still owe Sabahan especially Kadazan an apologizes ... Peace~!!



Tuesday, March 9, 2010

Kau Cantik Hari Ini...

wew... I love this song so much kenen~ jadi sia share laa sama kamurang k~ Lobow - kau cantik hari ini~~ mari sama2 kita layan k~

Monday, March 8, 2010

How to make ur life Happy?

Time : 2.30pm
Venue : di opis... buring tia tau mo bt apa~ sia blogging la kijap kenen... sambil2 dingar lagu lobow

hmmm... buring btul teda daling sia ni tau~ kerinduan plak sia sama dia~ iya laa~ hahaha~!! apa suda sia mo taip ni kenen~ btw.. back to my topic.. how to make your life happy.. hmm~ ni post kawan terbaik sia yg suruh sia bt huraian kenen~ ba~ mari sia testing2 kalo sia punya jari ni buli2 juga kasi hurai ni barang~...

jap2 sia pikir dl kenen~ ok~ suda sia terpikir.. how to make my life happy.. opss sia translate dulu kenen ni ayat.. pamacam mo kasi gembira hidup saya~ eiseh~ ngam suda~ bah~ pmcm sia mo kasi gembira hidup sia aa... kalo sia la kan~ sia akan cuba bt orang2 yg disamping sia sentiasa happy.. tersenyum sama kegilaan sia~ sia bukan seorang yg pelawak.. tapi sia sentiasa cuba mo improve kenen kegilaan sia supaya org2 yg kenal sia rasa senang dengan apa yg sia bt.. bukan la baa blang mo minta puji kan~ tapi dengan cara mcm 2 sia akan rasa more happy sebab sia suda kasi gembira urg2 disekeliling sia... bukan bermaksud sia ni gila aaa~ hahahah~!! ok ok~ hmmm~ next.. how to make my life happy.. sia cuba utk think positive sentiasa, sbb bila kita sentiasa think positive.. kita akan automatic akan merasa happy... ya~ thats it.. think positive..


How to make your life happy?? heheh... jawab.. jawab...

Monday, March 1, 2010

1st March

time : 5:15pm
Venue : rumah~ baru balik keja kenen~

hmm.. 1st day of march~ my hope and wish for this month.. Zero marah2.. tapi finally~ nda sampai 3 jam p keja~ kena tiaw juga 2 staff sia~ kesian plak sia tingu last2.. teda pasal2 kana tiaw.. mood nda bagus kali 2.. plan mo balik keja awal tadi kenen~~ tapi finally.. sia end up stay juga d opis... abis alang2 baa~ kalo dekat2 rumah mo balik nda paa~ ni mcm dari ranau mo p sana sempadan tambunan-ranau suda~ nda mo laa~ huhuhu...





sia tengah berjinak2 mo belajar ni photo editing kenen~ besa laa~ kalo suda mo jadi gila camera SLR.. secara automaticnya mesti mo belajar pakai photoshop atau coreldraw.. kalo nda.. nda sah laa ko pengemar photography .. hehe~ minat ni datang dari 1 urg kawan actually~ dia kasi pegang sia 2 camera SLR bt kali pertama.. taun 2008 i guess... sampai skrg simpanan blum cukup lai mo beli 2 camera~ nda paa~ 2 bulan lagi~ sia dpt suda 2 SLR keminatan sia~ hehehe~!!

ba~ sana dulu kamurang aa~ sia mo kemas rumah kenen~ tiba2~ hahahahaha


Tuesday, February 23, 2010

we?? Indo??

time : 8.26pm
venue : sia d rumah ni kenen~ mo masak~ tapi tiba2 ada idea~ blogging la dulu kijap~

hmmmm~~ i just want to share 1 story~ ni cerita mimang ada kena mengena sama yg hidup and yg bulum mati~ hahah.. just joking~ please read the testimonial below.. this story was shared by one of my best sis.. kenot mention her name here~ merbahaya~ mcm mana seorang gadis dimalukan depan kawan2 BF dia~ gara2 dia berSLANG sabahan...

Me :
ah~ napa 2?
9 hours ago ·
She :
sia punya caritaaa bhaa... hahaha
9 hours ago ·
Me : ba~ ko mo cerita di mana?? sia nda mo buka chat ni~ abis lagging trus PC sia
9 hours ago ·
She : sama laa.. sini jak sia cerita.. babik owh tu urg.. pi ckp kwn sia begitu.. mesti ko panas ni lepas ko tau... smlm dy kol sia..
9 hours ago ·
Me : apa deblang??
8 hours ago ·
She :
durg kan skul d U melaka suda skrg.. ko tau.. bof dy urg sana bhaa.. trus kan boy dy bawak ikut pi makan laa ramai2 sama kwn boy dy.. kawan sia kan ckp sabah jak trus2.. mana dy mau ckp semnjung tuh.. trus ko tau.. ramai2 ni kawan dy pi kasi katawa dy.. dy bilang.. " kesiannye ngko ni dpt awek indon "... ba*** owh.. trus katawa2 durg,,
8 hours ago ·
Me : k*** jua cakap2 urg sabah indo kan~ ciss~
8 hours ago ·
She : itu laa.. sia pun ada ckp sma kwn dy.. mentang2 dy d negeri dy,tambirang lagik.. mcm sial.. kalo sia, sia bilang, sia kumpul suda tuh ramai2 suru antam dy..sembrang jak beckp woo.. durg pi sini, kita stedy seja owh.. lebih2 bhaa durg...
8 hours ago ·
She :
mcm ba*** ni... padahal kalo dtg sini, kenak layan bgus2 bhaa.. mcm sial bhaa.. kwn2 saya yg dari sana dtg sini, ndak da laa bha ckp begitu.. ba*** bha..patut dtg sini bha.. baru bulih ckp..
8 hours ago ·
Me : durang mimang kurang ajar~ mo kana ajar skit~
8 hours ago ·
She : ish.. sakit ati sia smlm broo.. mcm sia mau pi antam tuh urg oo.. baru mengasi ketawa kuat2.. kawan sia ni lembut2 bha urg dy.. nangis2 dy kol.. dy kanak kasi malu dy bilang.. kanak olok2.. sedih sia dangar.. sakit juak ati sia..
8 hours ago ·
Me : jan peduli blang~ dia pun 1~ mesti pandai membalas ba~ kalo sia tekana mimang d sindir berabis 2
8 hours ago ·
She : yaa.. tia pandai bhaa dy balas2 ni... apa laa kalo mau bls kenen?
8 hours ago ·
Me : gini.. kalo dia cakap kita dari indo~ blang jak gini~ napa ko suka sia kalo sia dari indo? lagi~ mungkin kami indo~ tapi kami nda kuangajar mcm kamurang~
4 hours ago ·
This are the few post yg sempat kami share d FB sebentar tadi kenen~~ but what i`m trying to mention here is.. where are their respect among malaysian aaa?? heran sia~ sia rasa durang lebih arif tentang malaysia~ tapi~ sedih~ sia pun sebenarnya ada story masa sia masih based di HQ puchong selangor 1 masa dulu... sia pernah kana tanya~ sabahan still live on the trees kaa?? paling sedih.. sabahan if going to bandar they naik kereta lembu ka?? WTF?? kita ni terlalu mundur ka di fikiran durang? dulu sia sabar jak~ but finally~ sia kuatkan semangat sia then balas bila kana tanya balik~ tapi sampai sekarang teda yg mo p tanya2~ kali takut sia sindaat~ sebab got 1 of my friend scared them~ deblang.. "jan men2 ooo.. parent dia pandai ilmu guna2 tau~ kalo dia snap jak pic kamurang hantar p sabah~ gerenti kamurang nda hidup lama~" hahahahahahaha... lucu sia ingat.. Sorry~ i might be a bit racist maybe.. but I really dont understand in some part on their living~ they never read buku sejarah maybe~ huhuh~ kesian~ kalo yg urg tua nda pa~ ni yg org2 sebaya sia~ buku text sama mcm buku text yg sama~ belajar benda sama~ ada sejarah melayu and sejarah malaysia lagi~ huhu~ ntah laa~ sia nda buli kalo sabahan kana kutuk2 ni~ sampai sia maradang~ ni sia post d FB sia ni ari~


i really2 glad i born in sabah~ biarpun kami punya bahasa kana cakap mcm urg indo~ but the truth is~ Borneo-an especially sabahan are more harmonic than other... no offence.. we have more than 32 tribes but still can live in peace.. ever buli duduk 1 meja lagi~

37 minutes ago · ·


Saturday, February 6, 2010

happiness or money~~

Time : 11.10pm
venue : rumah~ mengantuk suda ni~ tapi ada idea~ blogging laa kijap~ hehe

hmmmm~ happiness or money~ sia tenampak ni di wall post kawan sia~~ trus sia pun jawab~ Happiness... napa? happiness come 1st~ then money will come later.. napa seblang gitu~? mimang betul.. kalo kita ada duit.. kita buli bt apa jak kita mau~ kita buli pg mana jak kita mo.. kita buli shopping sampai kaki kita bengkak2~ .. kita buli clubbing sampai muntah kuning.. tapi~ will it last forever? hmm~~ mimang laa~ sepa juga mo urg yg langsung teda duit kan~ melampau la baa~ cuma.. i wonder.. happiness that being bought by money.. hmmm~ are they happy ever after? if the money all gone, are the happiness still around then?

happiness or money.. you choose...

Thursday, February 4, 2010

Alex Ahat.. the next malaysia Comedian..

time : 2.00pm
venue : di opis~ keburingan teda keja~ hehehe

ok~ kemarin sia ada tetingu la kenen~ 1 of my facebook friend joining Alex ahat@raja lawak musim ke 4 punya fan page.. jadi sia pun berpikir laa~ sepa kenen c gaman ni aa~ lawak kaa dia ni aa?? trus sia cuba survey2 laa di fanpage dia.. durang blang lucu segala~ jadi dengan perasaan ingin tahu yg talampau kuat~ sia pigi kenen search dia punya video di youtube.. jadi ni yg sia tejumpa kenen..



mimang lucu~ hahahah~!! cara penyampaian dia mimang spontan dan bermaksud.. bukan lawak kosong atau lawak bodoh.. tapi lawak dia mimang lawak IQ.. jadi sia nda puas~ sia cari lai~ trus sia tenampak clip ni plak...




cara dia menyampaikan itu.. mimang cukup bt sia ketawa berabis ni~~ believe it, sia suda tingu ni clip hampir 20 kali.. tapi nda pandai buring2~ siuk baa~!! hahahaha..

sia ni nda pandai laa mo p mengundi2 pakai sms ni kan~(well.. i done it once during OIAM season 1 for faizal tahir~ hahahaha).. but to the fan out there who love to laugh and want this guy to win~ vote for him aa~!! just watch Astro prima for the info~ hehe.. sia gerenti nda dpt tingu~ abis sia teda TV d rumah~